הפרהיסטוריה של עמק החולה – התרבות הנטופית

התרבות הנאטופית (15 עד 11.5 אלף שנים לפני זמננו) התקיימה בעיקר בחבל הים תיכוני של מזרח הים התיכון. הנאטופים הקימו את הכפרים הקדומים בעולם, הם ראשוני יושבי הקבע שוויתרו על אורח החיים הנוודי, אבל הכלכלה שלהם עדיין איננה מבוססת על חקלאות. במהלך התרבות הנטופית התרחשה נקודת המפנה שבין אחרוני הציידים לקטים לבין ראשוני החקלאים – המהפכה הניאוליתית.

באתר הנטופי עינן, במערב עמק החולה, נחפר כפר גדול שהתקיים במשך כשלושת אלפי שנים. באתר נחשפו בתי אבן גדולים ועגולים, הקדומים בעולם. תושבי הכפר הנאטופי בעינן נהנו משפע של משאבים מגוונים בסביבתם שסיפקו שפע של מזון ואפשרו ישיבת קבע במהלך כל השנה.

הנאטופים קברו את מתיהם מתחת לרצפות הבתים. בעינן נחפרו למעלה ממאה קבורות, ארבע מהן מוצגות במוזיאון. כלי הצור האופייניים לתקופה הם זעירים בגודלם והעיקרי שבהם הוא הסהרון. בעינן התגלו כמה מחפצי האומנות הקדומים והמרשימים ביותר בארץ ישראל המוצגים במוזיאון.

חפירות בית נטופי באתר עינן

בחפירות באתרים נאטופיים במזרח התיכון נחשפו עד היום שלדיהם של למעלה מחמש מאות של אנשים ונשים במאות קבורות שונות. הנטופים בחרו לקבור את מתיהם בתוך הישוב, במקרים רבים מתחת לרצפות הבתים בהם התגוררו. באתר הנטופי הגדול בעינן נחשפו בחפירות למעלה ממאה קבורות. ארבע מקבורות אלו מוצגות היום במוזיאון.

מנהגי הקבורה בתקופה לא היו נוקשים וקבועים. כול הנקברים נטמנו מתחת לאדמה אבל חלקם בבורות חפורים וחלקם בבורות הבנויים לוחות אבן. חלק מהקבורות הן קבורת בודדים וחלקן קבורת רבים: שניים, שלושה ואף יותר נקברים באותו הקבר. תנוחות הקבורה מגוונות – שכיבת פרקדן, תנוחה עוברית ועוד תנוחות רבות ושונות. בחלק מהקברים, בעיקר בשלב הקדום של התרבות הנאטופית הונחו מנחות קבורה כגון תכשיטים, קרני צבאים, כלי אבן ועצם ועוד. מקובל לראות בקבורות הנאטופיות עדות לראשית הופעת הפולחן והאמונה הדתית בהיסטוריה האנושית.

בקבורה 104-H  נטמנה אישה מבוגרת (שימו לב ללסת ללא השיניים) בתנוחה עוברית וידה מונחת על גופתו של גור כלבים המונח למראשותיה. זו העדות הקדומה בעולם לביותו של הכלב מאבותיו הזאבים, בעל החיים הראשון שבוית על ידי האדם.

הממצאים מהתרבות הנטופית